torsdag 9 juni 2011

Långkok


I den gångna helgen blev det långkok. Fem timmar kokning plus någon timme arbete för att få en egen kalvfond. Jag har pratat om det i ett par månader men aldrig tagit tag i det men nu var det dags. Resultatet blev en ganska söt och fyllig fond på cirka 5 dl efter nedkokning. Efter lite salt så kunde man sätta sig ner och äta den som soppa. Skulle jag ändra något så skulle jag ta i något mer vitpeppar ,det är justerat nedan.

Min fond

2 kg ben
2 stora morötter
2 Lökar
1/2 Rotselleri
1 Palsternacka
2-3 klyftor vitlök
125g Tomatpuré
1 kvist Rosmarin
1 kvist Dragon
1 Lagerblad
1/2- 1 msk vitpeppar

Börja med att rosta benen i 225 grader. Efter cirka 5-10min börjar benen få färg, vänd dem. Hacka upp grönsakerna grovt och tillsätt dessa tillsammans med benen. Tryck ut tomatpurén på benen och vänd runt benen. Rosta grönsakerna och benen i 20-30 minuter, vänd grönsaker och ben med jämna mellanrum. Efter rostningen för över benen och grönsaker till en stor kastrull. Ställ långpannan på spisen och sätt på plattorna under långpannan. Häll i lite vatten och glasera av långpannan, för över blandningen till kastrullen. Fyll upp med vatten i kastrullen så det precis täcker benen och grönsakerna. Tillsätt kryddorna, koka upp och skumma av. Sjud under 5 timmar på låg värme, rör om ibland. Sila ner vätskan i en ny kastrull. Använd gärna två silar, en grovmaskig och en finmaskig. Sätt den grovmaskiga inuti om möjligt och pressa kött/grönsakerna genom den grovmaskiga silen. Detta för att få ut så mycket smak och vätska som möjligt. När det slutat droppa i kastrullen plocka bort den grova silen. Fortsätt med att pressa kött/grönsakspurén som har kommit igenom den grova silen och nu är i den finmaskiga. När du har fått ur vätskan skrapa av undersidan av den finmaskiga silen o för i detta i fonden. Upprepa detta tills grönsakerna är slut.


Koka ned fonden till hälften och skumma av under tiden. Klart att använda alternativ ställer man fonden kallt för senare användning. En del av fettet kommer att lägga sig som en skorpa på på fonden, detta kan man bara skrapa av. Jag har fryst in fonden och ska använda den till grytor,såser och soppor. Fick du användning av receptet så skriv gärna en rad.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tänk att det har blivit som vi trodde när du var liten! Kramar A