söndag 12 juni 2011

Vaniljglass med citronmarinerad fruktkompott


Igår köptes de första jordgubbarna för säsongen och det kändes som det var starten på sommaren. Strax innan maten så gjorde jag vaniljglass och fruktkompott också något som hör sommaren till. Glassreceptet är utan socker och istället sötat med honung. Honung ger glassen en rundare smak och den blir mer smakrik än vid användning av socker. Receptet har jag experimenterat fram och det är enkelt och kräver inte glassmaskin. Fantastiskt gott! 

Ingredienser

Glass

1 Vaniljstång
5 Äggulor 
4 dl Grädde
1 dl Mjölk
3-4 Msk Fast honung

Fruktkompott

10 Hallon
5 Jordgubbar
1 Gul kiwi
Saften av en 1/2 Citron

Recept (4 personer, någon kula var)

Fruktkompott

Skär upp Kiwin och jordgubbarna i skivor/bitar. Lägg ner blandningen i en skål och tillsätt hallonen. Pressa en halv citron över frukten och rör om. Ställ i kylen under ett par timmar eller till dagen efter och lägg på glassen.

Glass

Börja med att blanda grädde, mjölk, honung i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg i stången och fröna i kastrullen. Sjud upp gräddblandningen, när det börja bli små bubblor i gräddblandningen sänk till låg värme och sjud blandningen under 2 minuter, rör med jämna mellanrum. Tag av gräddblandningen från plattan och låt den svalna under 5 minuter, låt vaniljstången vara kvar i blandningen.

Medans gräddblandningen svalnar vispa upp äggulorna pösig i en skål. När gräddblandningen svalnat något tillför lite i taget i skålen med de uppvispade äggen. Sila gräddblandningen genom en grov sil så att vaniljfröna följer med ner men inte delar av vaniljstången. Vispa när den varma gräddblandningen tillförs för att förhindra att det blir äggröra.

Häll ägg/gräddblandningen i en ren kastrull och hetta upp till 85° grader under vispning. När blandningen nått rätt temperatur och tjocknat, tag av och sänk ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Vispa blandningen i vattenbadet tills den tjocknar ytterligare. När blandningen har svalnat häll upp i en lång form eller glassmaskin, frys in. Rör i glassen med 20-30min mellanrum. Beroende på form och temperatur så är glassen färdig på cirka 5 timmar. Har du testat receptet så skriv en rad.

2 kommentarer:

yvle sa...

Ser jättesmaskigt ut! Vi har snart mogna jordgubbar och smultron finns i massor redan!

M sa...

Roligt att de snart är mogna. Det är något speciellt med att plocka direkt från landet.